Kuntavaalit – keväällä vai syksyllä?


Kuntavaalit pitäisi käydä reilun kuukauden kuluttua. Suomi on sulkemassa itsensä maaliskuuksi koronauhkan kasvaessa (paitsi rajojen yli saapuvia ei vieläkään saada pakkotestauksen piiriin). Kotiäänestys onnistuu, joskin siihen pitää ilmoittautua jo 6.4.

Tänään (3.3.2021) on todettu taas uusi ennätyksellinen määrä tartuntoja, kun Varsinais-Suomessa todettiin 114 ja koko maassa 797 todettua tapausta! Ja samanaikaisesti rokotustahti on pysynyt kohtuuttoman hitaana eikä missään kunnassa olla saavutettu edes 20% kattavuutta.

Valtiovalta on tiukasti pitänyt kiinni kuntavaalien järjestämisestä keväällä huhtikuussa. Oikeusoppineista on alkanut kuulua jo toisenlaisia puheenvuoroja ja hentoja kehotuksia pohtia vaalien siirtämistä syksyyn ja ennenkaikkea turvallisempaan ajankohtaan.

Itse kannatan vaalien siirtämistä. Viimeksi vaalit siirrettiin syksystä kevääseen, eikä tuolloinkaan Suomi kaatunut, kunnat eivät jääneet ilman päätöksentekijöitä eikä kenenkään oikeuksia tällä muutoksella loukattu. Miksi nyt ei voisi toimia samalla tavalla, kun syitä vaalien siirtämiseksi varmasti on?

Kuntavaaliteemat pysyisivät varmasti samoina myös loppuvuodesta, maakunta/sote/hyvinvointialue-uudistus olisi yhä tekeillä ja käsittelyssä, enkä usko että olisi kenellekään haittaa siitä, että yhteiskunnassamme saattaisi olla hieman kirkkaampi näkemys tulevaisuudesta verrattuna tämän hetken ”usvaiseen näkymään”.

Sen toki myönnän, että osa vaaleja varten otetuista kuvista pitäisi ottaa uusiksi, jos ei syksyllä haluaisi talvisilla vaalikuvilla kampanjaa käydä. Tämä on pieni hinta siitä, että kaikki pääsisivät varmasti äänestämään ja äänestäminen saataisiin toteutettua turvallisesti.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s