Mä sain postia Lapista

Syksyllä pääosa kirjeistä suunnataan Lapissa varmasti Korvatunturille ja Joulupukille, jolle esitetään lahjatoiveita. Ja jouluna sitten tiedetään, miten hyvin toiveet ovat toteutuneet. Mä kirjoitin lokakuussa oman toiveeni Joulupukin sijasta Lapin ELY-keskukselle, jonne on keskitetty tiellä tapahtuneet vahinkotapahtumien korvauspäätökset.
20170112_154302.jpg

Ajelin heinäkuussa 31. päivänä iltapäivällä Hirvensalossa kotia kohti ja tiellä ollut kuoppa teki pahaa jälkeä auton vanteisiin sekä renkaisiin. Ajoradalla ollut päällystevaurio oli sen verran paha, että renkaat tyhjeni ja aluvanteet piti oikoa. Kustannuksia, joita siis pyysin korvattavaksi joululahjana Lapin ELYltä, syntyi 184,50€.

Kerroin ELYlle, että ajoin noin ajorataa pitkin ja risteyksen jälkeen oli liikenteenjakaja sekä linja-autopysäkki. Koska vastaani tuli traktori peräkärryn kera, ryhmityin ajoradan oikeaan laitaan sulkuviivaa ylittämättä. Risteyksen ja liikenteenjakajan johdosta olin alentanut nopeutta normaalista hieman alemmas.

Ja nyt sain siis vastauksen. Lapin ELY on tutkinut asiaa ja todennut, että:
– maantiellä 1821 kulkee päivittäin noin 7704 ajoneuvoa, joista raskaita 280 kpl.
– vahinkopäivänä keli oli poutainen ja lämpötila +22 astetta
– tiellä on tehty 2.7. päällystevaurioiden korvausta kuumapaikkausmassalla
– 1.8. päällystepaikkauksia koko Hirvensalon alueella
– tiellä on tehty 1.8. kello 14.31 tiestötarkastus eikä silloin havattu liikennettä vaarantavia vaurioita ja tie oli tyydyttävässä kunnossa
– 17.8. päällystepaikkauksia tehty koko Hirvensalon alueella (tällä kertaa kylmäpaikkausmassalla)

Lapin ELY ei korvausta minulle myöntänyt, koska lain mukaan tie on pidettävä yleistä liikennettä tyydyttävässä kunnossa. Lisäksi kuljettajan on sopeutettava nopeus sellaiseksi, että kuski säilyttää ajoneuvon hallinnan ja ajoneuvo on voitava pysäyttää edessä olevan ajoradan näkyvällä osalla ja kaikissa ennalta arvattavissa tilanteissa. Ja koska tästä tiestä ei ole tullut muita ilmoituksia, ei voida katsoa korvausvelvoitetta syntyneen ja tiestön olleen riittävän hyvässä kunnossa.

Toki ELY toteaa, että sadekuurojen aikana maantielle voi syntyä päällystevaurioita nopeasti vilkkaan liikenteen ja veden yhteisvaikutuksesta. Ja koska vahinkoa edeltävinä päivinä on Hirvensalossa nautittu poutasäästä lämpötilan ollessa +12 – +16 astetta. Paikkaustöiden jälkeen (siis 1.8. jälkeen) maantie oli liikennettä tyydyttävässä kunnossa. Tuottamuusperiaatteesta johtuen tienpitäjällä on oltava kohtuullinen aika liikennettä tyydyttämättömässä kunnossa olevan tien saattamiseksi kuntoon. Ja vasta jos tienpitäjä ei toimi kohtuullisessa ajassa, ei korvausvastuuta synny.

Näin se siis menee. Havaitsin oman empiirisen tutkimuksen perusteella liikennettä haittaavan vaurion 31.7, mutta koska tästä ei vielä synny korvausvelvollisuutta, en saa itselleni korvausta, sillä tienpitäjä on toiminut havainnon jälkeen kohtuullisessa ajassa.

Jos olen tyytymätön päätökseen, voin saattaa asian haastehakemuksella käräjäoikeuden ratkaistavaksi. Taidan jättää väliin ja kirjoittaa tulevana syksynä Joulupukille.

Veljeni kävi ottamassa fillarilenkillä kuvan vahinkopaikasta 3.8.2016. Päätelkää tästä siis itse onko paikka korjattu 1.8. 🙂

img-20160802-wa0007.jpg

 

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s