Onneksi Linja-autoliitolle on olemassa vaihtoehto!

Viime viikolla uutisoitiin, että AVI kielsi Onnibussilta reitit Tampereen ja Turun Sataman välillä, kun se on haitaksi muulle liikenteelle (Linja-autoliiton alaiset linjat).

Tällä viikolla uutisoitiin, että Linja-autoliitto lahjoittaa lippuja AVIn päätöksentekoväelle, jotta he saavat matkustaa ilmaiseksi näillä reiteillä, joita ei saa häiritä. Onnibussin aikaisemmista luvista liikennöidä on tehty myös valituksia hallinto-oikeuteen ja valittajana toimii Pohjolan Liikenne, joka on siis VR Yhtymän omistama linja-autofirma, joten valittajana toimii siis VR. Tuttu meille monelle raideliikenteen puolella – VR = Venaa Rauhassa.

Miksi tästä sitten kirjoitan? Kirjoitan, koska VR konsernin (monopoliasemaan tottunutta) omistamaa liikennöitsijää ei asiakas selkeästi kiinnosta.

Itse olin kesäkuussa palaamassa Helsingistä Turkuun ja päätin turvautua ExpressBussin (on siististi cool…) palveluihin. Sain ystäviltä kyydin Kehä I-liittymään, jotta ehdin klo 22 lähteneeseen bussiin. Olimme hyvissä ajoin pysäkillä, joten nostin tavarani autosta ja ystävät jatkoivat omaa kotimatkaansa. Odottelin bussia ja hetken kuluttua se näkyikin – näkyi noin 100 km/h ajamassa moottoritietä eikä bussi ollut edes noussut rampille, jossa pysäkki sijaitsee.

Mitä voi sitten tehdä klo 22.20 aikoihin tiistai-iltana Kehä I-liittymässä? Ei yhtään mitään muuta kuin yrittää saada joku henkilö kiinni, jolta saisi tiedon mitä on tapahtunut ja miten nyt toimia. Olisi eri asia myöhästyä bussista Kampissa, jossa ei tarvitse seistä pysäkillä kylmänä iltana, joten minua alkoi todellakin kiinnostaa, että millä pääsen tuolta pysäkiltä kotiin.
ExpressBussin sivuilta löytyi tieto, että jokainen vuoro on liikennöitsijän vastuulla, joten ei muuta kuin soittamaan Pohjolan Liikenteelle. Ystävällinen ääni VR-konsernin vastaajassa kertoi, että he palvelevat klo 17 asti. Numerpalvelun kautta aloitin sitten tavoittelemaan jotain päivystysnumeroa tai päivystävää henkilöä, jotta saisin tiedon miksi bussi ajoi ohi ja onko klo23 lähtevä bussi pysähtymässä.

Noin 25 minuutin numeropalvelupuhelun, ja lähes 10 eri yhdistämisyrityksen, jälkeen löytyi numero jossa vastattiin (vastaajana Petteri Harju). Vastaus ei nyt kauheasti tyydyttänyt, sillä minulle todettiin vain, että kyllä jokainen heidän vuoro pysähtyy tällä pysäkillä. Mutta jos näin ei kuulemma käy, kannattaa nyt vain odottaa seuraavaa vuoro, se kyllä pysähtyy. Koska kello oli jo lähes 23, oli se myös ainut vaihtoehto jäädä odottamaan seuraavaa vuoroa, sillä enää ei olisi ehtinyt edes Espoon asemalle ja junan kyytiin.

Ymmärrän, että virheitä sattuu, mutta niiden osalta on myös osattava hoitaa jälkipyykki. Nyt kuljettaja oli kuulemma vain unohtanut, että hänen pitäisi tuossakin pysäkillä pysähtyä. Minulle tarjottiin ensiksi lahjakorttia Pohjolan Liikenteen vastaavalle vuorolle, mutta kun ilmoitin, että lahjakortilla minun on vaikea maksaa minulle aiheutunutta yli 25 euron puhelinlaskua, oltiin heillä valmiit korvaamaan myös rahana puhelinlaskua vastaava summa. Tiedustelin samalla, että mikä olisi korvaus odotusajasta Espoossa (millä hinnalla esim. sinä suostuisit seisomaan klo22 – 23.20 välisen ajan pikavuorobysäkillä?), mutta tähän on kirjeenvaihtomme päättynyt.

Petteri jäi varmasti ansaitsemilleen lomille ja reklamaation käsittelyä on jatkettu esimiehen (Ari Rautiainen) kanssa, mutta vastausta ei ole tullut. Ehkä tästäkin pitää kirjoittaa Hesariin ja Turun Sanomiin mielipidepalstalle kirjoitus, jonka jälkeen joku PohjolanLiikenteestä varmaankin vastaa, kun asiasta on kirjoitettu lehden sivuilla.

Mutta hienoa siis, että on tullut myös uusia toimijoita, jotka uskaltavat haastaa olemassa olevia käytäntöjä ja kaataa raja-aitoja, jotka vain haittaavaat kuluttajien mahdollisuutta hyödyntää joukkoliikennettä joustavasti ja maltillisin kustannuksin. Linja-autoliitto on saanut haastajan ja se tekee kilpailusta tervettä – vaikka Onnibus ei ilmaisia lippuja AVIlaisille lahjoitakaan.

Koskakohan saamme raideliikenteeseen ensimmäisen kilpailijan esim. Turku-Helsinki-välille?

Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Onneksi Linja-autoliitolle on olemassa vaihtoehto!

  1. Veikko N. sanoo:

    Olisit soittanut minulle! Olisi ollut majapaikka tarjolla iltalenkin päässä tuolta pysäkiltä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s