Vaalikoneet ovat täällä taas – kysymyksien laatijallakin oltava vastuuta.

Eduskuntavaalien aikana laskin täyttäneeni noin 35-40 vaalikonetta eri teemojen perusteella. Nyt kuntavaalien läheisyyss on aktivoinut taas vaalikoneet ja vastauksia odotellaan jälleen useampaan koneeseen.
Minulla ei ole vaalikoneita vastaan mitään, joskin olen itse tullut aika kyyniseksi koneiden antiin. Jos jokainen mediatalo tuottaa useamman vaalikoneen (valtakunnalliset ja paikalliset mediat), lienee ehdokastaan etsivä vähintään yhtä sekaisin kuin vaalikoneisiin vastannut ehdokaskin. Koneiden logiikkaa tai painotuksia ei kerrota julkisuuteen ja osaan kysymyksistä voisi vastata ihan yhtä hyvin ”täysin eri mieltä” kuin ”täysin samaa mieltä”, kun perustelu-kenttään voi sitten täsmentää omaa vastaustaan.

Jotain vastuuta pitäisi myös ainakin Ylellä olla, kun se tekee vaalikoneen kysymyksiä. Tässä nyt pari räikeintä esimerkkiä, joissa kysymyksen laatijalla on varmaan ollut idea kohdallaan, mutta kysymyksen muotoilu pahasti epäonnistunut:

1. Tahdotko jättää Kuusistonsalmen rakentamatta ja osoittaa sen yleiseksi uimarannaksi?

( Kuusistonsalmen sijainti löytyy täältä )

Kuusistonsalmi kun on useamman kilometrin pituinen merialue Kuusiston ja mantereen välissä. Mistä kohtaa se pitäisi jättää yleiseksi uimarannaksi (kuten jo esim. Hovirinnan ranta on) tai mitä kohtaa pitäisi nyt rakentaa?

2. Pitäisikö Kaarinasta rakentaa uusi silta Paraisille?

Jos kysymyksessä haetaan ns. Läntisen ohikulkutien tarpeellisuutta ja mahdollista uutta siltaa mantereelta Kuusistoon, niin hieman on kysymys väärin muotoiltu. Jos Yle katsoo jo kymmenien vuosien päähän, lienee kuntavaalit 2012 hieman väärä foorumi kysellä tätä.

(Läntisen ohikulkutien hankkeesta lisätietoja täältä)

Kategoria(t): Politiikka. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s