Eivätkö Esko ja kumppanit osaa lukea?

Nykyinen eduskunta on hyväksynyt lain ehdokkaan vaalirahoituksesta, jossa muun muassa kirjataan selvästi aikaisempaa tiukemmin velvollisuus ilmoittaa mainoksen maksaja. Tämä tarkoittaa käytännössä kaikkea vaalimainontaa mediassa (sanomalehdet, radio, TV) sekä myös kadunvarsimainonnassa.

Luulisi, että usean kauden kansanedustajat ovat lainsäädännöstä perillä ja osaavat toimia sen mukaisesti, mutta valitettavasti havainnot maakuntakiertueelta ovat täysin toisenlaiset. Usea istuva kansanedustaja on valloittanut tienvarsia tolppamainoksilla sekä pelloilla olevilla peräkärryillä, joissa mainokset ovat kiinni.

Puolueen ilmoittaminen on ollut pakollista jo aikaisemminkin, mutta maksajan nimi on tarvinnut ilmoittaa vasta näissä vaaleissa, ja vaikka maksaja olisi ehdokas itse, se tulee tulla esille. Onko mm. Eskolla ja Maurilla epäselvää se, että heidän mainokset ovat lainvastaisia? Isot mainokset tienvarsilla pitävät sisällään vain nimen sekä ehdokasnumeron ja joissain mainoksissa myös kuvan. Puoluetta ei ole mainittu missään maksajasta puhumattakaan. Luulisi, että istuvat kansanedustajat ovat ottaneet selville edes lain perusasiat.

Lain mukaan sekä velvollisuus ilmoittamisesta että yksityisen maksajan nimen pois jättämisestä kohdistuvat mainostajaan eli ehdokkaaseen, puolueeseen ja näiden tukiorganisaatioihin. Puoluelaki ja laki ehdokkaan vaalirahoituksesta eivät aseta velvollisuuksia ilmoituksia julkaiseville tiedotusvälineille. Tämä tarkoittaa yksiselitteisesti että mainoksesta vastuun kantaa ehdokas itse. Laki on osoittautumassa jo nyt toimimattomaksi, sillä mitään sanktioita ei kuitenkaan ole asetettu ja heitä ei palkita mitenkään, jotka noudattavat lain pykäliä täsmällisesti. Kuinka monessa tienvarsimainoksessa sinä olet huomannut, että maksaja sekä puoluetunnus ovat mainittu?

Hienoa on ollut nähdä, että useat uudet ehdokkaat ovat kuuliaisesti noudattaneet lakia ja mainoksista löytyvät kaikki vaadittavat tiedot. Tässä liitteenä kuva omasta vaalimainoksestani Saaristotien varrelta. Upea mainos on ystäväni suunnittelema ja ”lakisääteiset vaatimukset” täyttävä.

Tienvarsimainokseni Saaristotien varrelta

Kiertueen aikana olen saanut tavata useita satoja ihmisiä, jotka ovat tulleet kertomaan terveisiä ja toiveitaan tulevaisuuden osalta. Eilen sain taas kuulla monta tarinaa työn, opiskelun ja perheen yhteensovittamisen haasteista ja byrokratian aiheuttamista ongelmista. Näiden asioiden puolesta tahdon tehdä töitä myös eduskunnasta käsin. Minua ei TV-mainoksissa tapaa, mutta maakunnasta minut löytää kyllä kiertueelta! Päivitetty kampanjakalenteri löytyy kalenteri-sivulta.

Vielä kaksi viikkoa jäljellä tätä työhaastattelua ja sitten tiedämme miten minun ja muiden ehdokkaiden kävi. Tämä aika tehdään töitä hartiavoimin työpaikan varmistumiseksi!

-Kimmo

Kategoria(t): Politiikka. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Eivätkö Esko ja kumppanit osaa lukea?

  1. Kalle sanoo:

    Mainostietojen lisäksi myös vaalirahoituksen ilmoittamiseen on tullut muutoksia. Kun nyt kerran on julkinen tietokanta johon ehdokas voi ilmoittaa rahoituksensa etukäteen, niin epäilyttää kaikki jotka eivät sitä käytä. Joko ehdokkaalla on jotain salattavaa, ei riittävästi järjestelmällisyyttä edes perusasioihin tai ainakaan ei riittävästi kunnioitusta äänestäjiin.

    Kokoomuksen Varsinais-Suomen ehdokkaista olet ainoa jolta ilmoitus löytyy, joten ei tarvitse kauempaa miettiä ketä äänestää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s