Naisvaltaiset alat maksumiehinä äitiysvapaiden kustannuksissa – tarttis varmaan tehrä jottain!

Sari Sarkomaa (Kok) kirjoitti tästä samasta aiheesta omassa blogissaan ja tässä suora lainaus Sarin blogista:

”Raskaus ei ole työperäinen sairaus, eikä mikään muukaan työstä aiheutuva kustannus. Ei ole mitään järkevää syytä sille, miksi nimenomaan naisten työnantajien pitäisi korvata vanhemmuuden kustannukset. Tilanne on täysin epäoikeudenmukainen ja kohtuuton. Eilen raporttinsa luovuttaneen vanhempainvapaatyöryhmän lopputulos jäi torsoksi.

Työryhmä ei jatkoajasta huolimatta kyennyt esittämään yksimielistä mallia vanhemmuuden kustannusasian ratkaisemiseksi, vaikka se oli nimenomaan yksi työryhmän toimeksianto. Tämä oli iso pettymys, sillä niin Vanhasen II, kuin nykyisen Kiviniemen hallitusohjelmissa on selkeäsanaisesti luvattu edetä asiassa. Merkittävä syy keskeisen hallitusohjelmalupauksen lunastamatta jättämiseen on siinä, että asiasta aikoinaan vastannut ministeri Hyssälä vitkutteli työryhmän perustamista. Lisäksi työryhmälle annettiin jatkoaikaa ja lupa työn venyttämiseen. Näin työryhmän työ valmistui muutamaa päivää ennen eduskunnan vaalitaukoa. Tämä merkitsee sitä, että asia ei käytännössä tämän hallituksen toimesta etene mihinkään.

Yhteisymmärryksen puutetta vanhemmuuden kustannusasiassa on työryhmän puolelta julkisuudessa perusteltu sillä, että ”työnantajat eivät halua lisämaksuja ja valtiontalous on kireällä”. Perustelu on käsittämätön. Joka tapauksessa kustannukset joku maksaa jo nyt ja se ”joku” on perhevapaita käyttävien naisten työnantajat. Maksumiehiä ovat myös naiset. Niin kauan kuin naisesta aiheutuu työnantajalle enemmän kustannuksia kuin miehestä, jatkuu naisten syrjintä työmarkkinoilla. Tämä näkyy ja tuntuu kovalla tavalla naisten palkassa sekä työsuhteissa pätkätöinä sekä esteinä edetä uralla.”

Allekirjoitan Sarin kirjoituksen sanasta sanaan. Kysymys on todella oleellinen ja järjestelmän remontti on kirjattava seuraavaan hallitusohjelmaan. Hallitus ei voi työtä tehdä yksin vaan lisäksi tarvitaan mukaan suomalaiset työmarkkinajärjestöt, jotta yhteinen ratkaisu saadaan aikaiseksi ja vanhemmuuden kustannukset saadaan jaettua tasapuolisemmin.

Hyvä naislukija; oletko itse kokenut tulleeksi syrjityksi työpaikkaa hakiessa? Vastaava kysymys mieslukijalle; oletko hyötynyt siitä, että samasta työpaikasta on kisannut kenties naishakija, jota ei ole uskallettu palkata tämän vauvavaaran takia?

Itse olen seurannut myös yrittäjä-ystäviäni, jotka tuskailevat yrittäjänä tämän ”lapsiongelman” kanssa niin omakohtaisesti kuin myös työnantajan ominaisuudessa. Yrittäjän osalle jää kannettavaksi äitiyden kustannukset, joten aina naista palkatessa kaupanpäälle tulee myös ”äitiriski”, kuten Sari Sarkomaa tätä vanhemmuuden kustannuksien kasautumista nimittää.

Suomi tarvitsee yrittäjyyttä, Suomi tarvitsee työntekijöitä ja Suomi tarvitsee myös lisää lapsia. Järjestelmän täysremontti on edessä näiden tavoitteiden saavuttamiseksi!

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s