Lapsilisän 0,4 euron korotus ”pilkantekoa” vai tärkeä poliittinen saavutus?

Viime viikolla uutisoitiin monen monta kertaa, että lapsilisä nousi 1.3 vaivaiset 0,4 euroa. Tätä korotusta pidettiin naurettavana ja tekona, joka osoittaa kuinka vähän lapsiperheitä arvostetaan, mutta itse kyllä näen asian aivan päinvastoin.

Kyseessä on siis lapsilisän sekä lastenhoitotuen sitomisesta kansaneläkeindeksiin, joka nousi 0,4% ja tätä kautta myös tuet nousivat saman verran eli 0,4%. Kansaneläkeindeksi seuraa elinkustannusindeksiä, jonka Tilastokeskus laskee keskeisten hyödykkeiden hintatietojen perusteella ja tämän myötä Kela vahvistaa kansaneläkeindeksin pisteluvun vuosittain. Vuonna 2011 pisteluku on 1508 (vuonna 2010 käytetään pistelukua 1502).

Tämä indeksikorotus tehtiin nyt ensimmäistä kertaa ja lapsilisiin, lastenhoidon tukiin sekä vähimmäismääräisiin sairaus- ja vanhempainpäivärahoihin. Vuodesta 2012 alkaen indeksitarkistukset tehdään myös näihin etuuksiin normaalisti vuodenvaihteessa. Nyt tapahtuneet indeksikorotukset saattavat tuntua kovin pieniltä, mutta niiden kokonaiskustannus arvioidaan olevan yli 6,5 miljoonaa euroa.

Tästä eteenpäin lapsilisä seuraa siis hintatason muutoksia ja muuttuu sen mukana automaattisesti, jolloin se kuuluisa ostovoima säilyy samana vuodesta tai hintatasosta riippumatta. Elinkustannukset olivat nyt nousseet niin vähän, että korotus on myös vähäinen. Uskon, että moni olisi mieluummin uutisoinut lapsilisän korottamisesta vaikkapa viidellä eurolla, mutta tämä olisi tarkoittanut samalla kustannustason nousua viidellä prosentilla ja tätä tuskin kukaan meistä haluaa.

Indeksikorotuksen pienuutta paljon suurempana ongelmana pidän sitä, että lapsilisä lasketaan perheen tuloksi, kun esimerkiksi toimentulotuen suuruutta arvioidaan. Näitä lapsiperheitä arvioidaan olevan jopa 50 000, ja käytännössä yli 50 000 lapsiperhettä ei siis saa lapsilisää käytännössä lainkaan.

Unohdetaan siis uutisointi korotuksen pienuudesta ja korjataan tämä huomattavasti suurempi epäkohta, josta ei ole kuitenkaan sen suuremmin mitään uutisoitu!

Kategoria(t): Politiikka. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

9 vastausta artikkeliin: Lapsilisän 0,4 euron korotus ”pilkantekoa” vai tärkeä poliittinen saavutus?

 1. Ville sanoo:

  ööö… 40 sentin kuukausikorotus on kyllä huono vitsi. Vaikka kuinka olisi ensimmäistä kertaa maailmankaikkeuden historiassa niin kyllä tuo korotus on sellaista kokoluokkaa, ettei siitä voi käsiä nostaa ilmaa tai hurrailla. Yksinkertaisesti se kertoo arvotuksesta lapsiperheiden arvostuksessa suomalaisessa yhteiskunnassa ja sen kuinka hektisen kaupunkielämän sinkkuus olisi suotavampi vaihtoehto päättäjille!
  Kimmo, luulin sinun uutena isänä olevan hieman selkärankaisempi sanomaan päinvastoin kuin Kokoomuksen yleislinja määrää, mutta otitkin helpoimman kautta ja lähdit harmaaseen porvarimassaan.

  • kimmohollmen sanoo:

   Moi Ville ja kiitos kommentista.

   Tahdon erottaa nyt tässä asiassa kaksi eri osa-aluetta: 1) lapsilisän määrä ja 2) lapsilisään tehtävät korotukset ja niiden perusteet.

   1) Lapsilisän määrästä voidaan käydä keskustelua erikseen ja olen itsekin sitä mieltä, että se ei tämän hetken määrällä, 100,40 euroa, riitä mitenkään kattamaan ”lapsesta aiheutuvia kustannuksia”. Jos valtiontaloudessa olisi varaa ja saisin itse päättää, olisin valmis korottamaan lapsilisää vaikka 50%.

   2) Lapsilisä on nyt sidottu kansaneläkeindeksiin, joka takaa sen, että kulloinkin voimassa oleva lapsilisä korottuu vuosittain, mikäli kustannustaso on noussut. Tämä on hyvä asia ja tähän olen tyytyväinen. 1.3.2011 alkaen ainoastaan opintotuki on etuus, jota ei ole sidottu kustannustason mukaan muuttuvaan indeksiin.

   Nyt tapahtunut korotus oli siis indeksin mukainen ja tänä vuonna indeksi nousi 0,4 % ja lapsilisä siis vastaavan summan. Mitään työehtosopimusneuvotteluista tutumpia ”kertakorvauksia tai järjestelyeriä” ei korotuksen yhteydessä jaettu.

   -Kimmo

 2. Pekka sanoo:

  Tämä on muuten hyvä esimerkki siitä, miten näitä indeksiin sitomisia on käsitelty. Ihmisille ei ole kunnolla kerrottu, mitä päätös todella tarkoittaa. Ideksiin sitominen todellakin tarkoittaa sitä, että korotus on prosentuaalista luokkaa. Ei mitään tasokorotusta tai tiettyä summaa.

  Odotan vain sitä päivää, kun opintoraha sidotaan lopulta indeksiin, kuten kovin moni tällä hetkellä toivoo. Voi sitä itku-potku-raivarin määrää, kun tuo vajaan prosentin vuotuinen korotus pamahtaa tilille. Siinä sitten miettivät, että olisiko pitänyt kuitenkin panostaa koko opintotukijärjestelmän uudelleen organisointiin, eikä laittaa kaikkea paikkua muutaman euron korotukseen.

 3. Maarit sanoo:

  Pilkantekoa… yhden banaanin saa enemmän kuukaudessa!!! Ei saa Kokoomus uutta äänestäjää minusta! Eipä tuo lapsilisä ole montaa euroa noussut viimeisen 16-vuoden aikana.

  • kimmohollmen sanoo:

   Hei Maarit.

   Korotus on pieni, sitä ei kukaan kiistä ja viittaankin jo aikaisemmin kirjoittamaani tekstiin siitä, että tässä pitää erottaa kaksi asiaa: 1) lapsilisän määrä ja 2) korotuksen suuruus ja korottamisen perusteet.

   Nyt indeksi nousi 0,4% ja tämän myötä lapsilisään (100,00 euroa) tehtiin korotus samansuuruisena eli korotus oli 0,4 euroa.

   Oleellista on se, että aikaisemmin lapsilisä ei ole ollut sidottuna indeksiin ja poliittista tahtoa ei sen korottamiseen ole aina löytynyt. Tämän takia lapsilisän taso on jäänyt jälkeen. Tutkimuksen mukaan pahimmin palkkojen kehityksestä ovat jääneet jälkeen kaikki neetuudet, joita ei ole sidottu mihinkään indeksiin, vaan joiden nostamisesta päätetään aina erikseen ja tällöin päätetään myös korotuksen määrä. Tutkimus osoittaa, että eniten on kärsinyt juuri lapsilisä, joka on pienentynyt reaaliarvoltaan lähes 20% vuodesta 1995. Ja saman tiedon mukaan toisen lapsen lapsilisä on kutistunut jopa lähes 30%. Tämä kutistuminen johtuu nimenomaan siitä, että lapsilisä ei ole ollut sidottuna indeksiin.

   Vuodesta 1991 vuoteen 2010 ansiotason reaalinen nousu on ollut noin 38 %.

   Nyt kun lapsilisä on sidottu indeksiin, ei jälkeenjäämistä enää tapahdu samalla tavalla. Ja olen varma, että lähes kaikki ovat sitä mieltä, että nykyinen lapsilisän taso on liian pieni (100,40 euroa/kk) ja sen korottaminen on tarpeen. Mutta nyt kun tuki on sidottu indeksiin, korotus voidaan tehdä nimenomaan lapsilisän määrään ja indeksisidonnaisuus pitää huolen siitä, että tuen taso tarkastetaan vuosittain ja indeksin mukainen korotus tulee vuosittain.

 4. Mikko Niemelä sanoo:

  Juu, näinhän se on. Indeksikorotukset ovat indeksikorotuksia, ja uutisoinnin todellinen aihe oli se, että tästä lähtien indeksiin sidottujen tukien tasot säilyttävät ostovoimansa. Ja tämä on hyvä asia pitkällä aikavälillä. Ja indeksiin sitominen oli de facto harvoja aidosti kunnollisia päätöksiä joita Sata-komiteasta tuli ulos.

  Toimeentulotuen ja lapsilisien suhde ei sen sijaan ole ihan noin mustavalkoinen kuin uutisoinnissa ja kirjoituksessasi todetaan. On totta että lapsilisä(t) lasketaan tuloina toimeentulotukea myönnettäessä. Mutta ei ole totta että 50 000 perhettä ei saisi lapsilisää – se maksetaan kaikille. Lisäksi toimeentulotuen lapsikorotus on muistaakseni suurempi kuin lapsilisä. Eli kysymys on jossain määrin (mun tulkinnan mukaan aika paljonkin) periaatteellinen. Toki JOS on niin, että ideana EI ole puuttua lapsikorotuksiin sen myötä kun lapsilisät lasketaan etuoikeutetuksi tuloksi niin se aidosti parantaa ko. tukea saavien lapsiperheiden tilannetta. Mutta pelkoni on, että lapsilisän laskeminen etuoikeutetuksi tuloksi johtaa jossain vaiheessa lapsikorotuksien tarkistamiseen (alaspäin).

  Yhtä kaikki, tämänhetkinen keskustelu asiasta on hivenen vääristynyt juuri siksi, että siinä unohdetaan tt-tuen lapsikorotukset.

 5. Mikko Niemelä sanoo:

  Niin, ja tsemppiä kampanjointiin!

 6. Jarna sanoo:

  Lainaus linkistä; http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2010/09/1195132/kansanedustajille-tulossa-kaksi-palkankorotusta

  ”Kansanedustajan kuukausipalkkio on toukokuusta 2011 alkaen 6 335 euroa ja yli 12 vuotta kansanedustajana toimineen kuukausipalkkio on 6 811. Puhemiehen ja pääministerin kuukausipalkkio on 11 675 euroa ja varapuhemiehen sekä ministerien 9 729 euroa.

  Korotus edellä olevista palkkioista on 6,5 prosenttia.”

  Eli hieman aiemmin on palkkio noussut minimissään 88 eurolla/lärvi kun sitä taas korotetaan, tällä kertaa 6,5% edestä?

  Kansanedustajat saavat ”indeksikorotusta” vähän väliä.

  Toki 6,5 milj. euroa kuulostaa paljolta mutta yhdelle yhden lapsen perheelle se on täysin yhdentekevää.

  • kimmohollmen sanoo:

   Moikka Jarna.

   Puhuin tänään juuri samasta aiheesta Paimiossa Kunnallislehden vaalipaneelissa. En voi hyväksyä sitä, että valtakunnassa politiikot ja ay-toimijat puhuvat palkkamaltista ja vaativat 0,5-1,0 prosentin korotuksia ja samanaikaisesti kansanedustajalaitos nostaa omia palkkojaan 10-11 prosenttia. Tämä ei mahdu oikeustajuuni eikä toimi kansankunnan suunnannäyttäjänä. Kyllä edustajalaitoksen on toimittava valtakunnan yleisen palkkakehityksen mukaisesti.

   Myös muita edustajajärjestelmän etuja pitää pystyä karsimaan tulevalla kaudella. En näe oikeudenmukaisena sitä, että mikäli kansanedustaja on sairauden takia pitkään poissa töistä, hänelle maksetaan täysimääräinen palkka (tämän voisin vielä hyväksyä) sekä lisäksi myös kulukorvaukset täysimääräisinä. Miksi pitää maksaa kulukorvaukset ajalta, jolloin ei tehdä töitä?

   Eräs autolla paljon ajava myyntityötä tekevä ystäväni ihmetteli tätä ihan samaa, sillä hän saa ajokilometreistään kilometrikorvauksen suoritettujen ajojen perusteella, mutta ei sairauslomalla makseta kilometrikorvauksia, sillä ei ole ollut myöskään ajoja. Sama logiikka pitää toimia myös eduskunnassa.

   Näiden asioiden muuttamiseksi aion tehdä töitä, jos paikkani Arkadianmäeltä lunastan. Ja voin luvata, että tässä asiassa tulen pitämään ääntä, jotta järjestelmään saadaan muutosta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s