Opinto-ohjauksen oltava ohjausta opintoihin

Nyt kun keskustellaan työurista ja varsinkin siitä, miten nuoret pitää saada valmistumaan nopeammin opintoaikoja lyhentämällä, tulisi mielestäni keskustella enemmän siitä, miten voimme parantaa opinto-ohjausta yläkoulussa sekä toisella asteella. Jokainen välivuosi sekä jokainen ”väärää” alaa opiskeltu vuosi pidentää valmistumista ja siirtymistä työelämään.

Itse muistan, miten opinto-ohjaus silloisella yläasteella oli lähinnä samassa rakennuksessa toimivan lukion mainostamista sekä opintojen esittelyä, yksilöllistä ohjausta taikka perusteellisempaa keskustelua uravalinnoista ei vielä käyty. Ja lukion osalta opinto-ohjaus olikin jo suurempi vitsi, sillä yhteishaun ”pakkohaun” myötä keskityimme enemmänkin valitsemaan niitä koulutusohjelmia, joihin on niin vaikea päästä, ettei edes pääsykoepaikkaa tulisi saatua, saati sitten varsinaista opiskelupaikkaa. Kuinka moni teistä on kokenut opintojen ohjauksen samanlaisena?

Lukion lopulla tiesin tahtovani lukemaan yhteiskuntatieteellisiä aineita yliopistoon, mutta jouduin myös istumaan tunnin AMK:n pääsykokeissa, jotta turvasin oman selustani mahdollisen työttömyyden varalta. Rehellisesti voin sanoa, että minulla ei ollut hajuakaan mihin pääsykokeisiin olin edes menossa. Ja nykyisessä työssäni AMK:n opiskelijakunnan pääsihteerinä tulee joka vuosi eteen useita sellaisia tapauksia, joissa opiskelijat ovat ottaneet opiskelupaikan vastaan jopa väkisin tietäen, että tulevat jättämään ko. opiskelut kesken heti kun pääsevät haluamaansa opiskelupaikkaan.

Oma istumiseni AMK:n pääsykokeessa oli vain oman aikani tuhlaamista sekä järjestelmän kuormittamista pääsykokeisiin osallistumisella (kaksoisveljeni jätti muuten pääsykokeet riskillä väliin ja jäi kotiin nukkumaan ja investoi tuon tunnin omaan hyvinvointiinsa) ja väärällä alalla opiskellut vuodet ovat resurssien pahanlaatuista hukkaamista. Kun opiskelupaikka on otettu ”pakosta” vastaan, voi se jäädä saamatta alalle motivoituneelta hakijalta, jolloin tuhlaantuu entistä enemmän vuosia ja opiskelupaikkoja.

Yhteishaun pakkomaisuus tuleekin poistaa välittömästi ja opinto-ohjauksen tulee vastata nykyajan haasteisiin. Tavoitteena tulee olla se, että jokainen nuori löytää, joko itse tai yhdessä opinto-ohjaajan kanssa, oman alansa ilman turhia välivuosia taikka muiden aineiden opiskeluja. Opintojen ohjaukseen peruskouluissa ja toisella asteella on osoitettava riittävä lisäresurssi, jotta opinto-ohjaus olisi oikeasti ohjausta tuleviin opintoihin ja oikeisiin ammattivalintoihin niin toisen asteen ammatillisten opintojen kuin myös korkeakouluopintojen myötä.

Tulevaisuuden tekijät, motivoituneet oman alansa ammattilaiset ja veronmaksajat, ovat tällä hetkellä peruskoulussa – meidän tehtävä on helpottaa sitä, että he löytävät oman opintopolkunsa ja tätä kautta paikkansa työelämässä mahdollisimman helposti ja nopeasti. Jokainen tässä investoitu euro tuo itsensä moninkertaisesti takaisin.

Kategoria(t): Opiskelu, Politiikka. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s