Polttava kysymys

Sain osallistua tiistaina 14.12. Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) ympäristövaliokunnan sekä Maanystävien järjestämään ilmastoaiheiseen tilaisuuteen. Kattavan alustuksen jälkeen oli vuorossa paneelikeskustelu kansanedustajaehdokkaiden kesken ja oli taas mukava päästä kuulemaan kollegoita muista puolueista ja vaihtamaan mielipiteitä sekä vastailemaan kysymyksiin.

 

Säästä riittää aina keskusteltavaa ja usein juttua kuunnellessa tuntuu, ettei koskaan ole sopiva sää. Kesällä on liian kuuma ja talvella taas liikaa lunta ja pakkasta. Vaikka sää onkin jokapäiväinen puheenaihe, ei ilmastosta tai ilmastonmuutoksesta keskustella useassakaan kahvipöydässä. Itse näen, että ilmastonmuutos ei ole käsitteenä riittävän konkreettinen ja tästä syystä myös arkipäivässä kovin etäinen.

 

Ongelma on samankaltainen myös ilmastonmuutokseen liittyvässä politiikassa, sillä jos vertaamme vaikka talouspolitiikkaan, on ero selkeä. Viime aikoina koetut talousheilahtelut ja mm. Kreikan ja Irlannin talouksien ”pelastamiset” ovat huomattavasti konkreettisimpia ja myös yksittäistä suomalaista koskettavia asioita, mikäli talousongelmat leviäisivät samassa laajuudessa ympäri Eurooppaa ja myös meille Suomeen.

 

Annan konkreettisen esimerkin: kun Kemijärveltä lakkautettiin paperiteollisuutta 2007 – 2008, matkasi yöjunalla iso delegaatio Helsinkiin eduskuntatalon eteen vaatimaan kansanedustajilta sekä hallitukselta toimia työpaikkojen pelastamiseksi. Työpaikan menetys oli selkeä ja konkreettinen asia, joka koski suoraan useita satoja paikkakuntalaisia. Väitän, että matka jäisi tekemättä, jos ilmastonmuutoksesta johtuen vuoden keskilämpötila nousisi Kemijärvellä kaksi astetta. Samanlaista kansanliikettä ei saataisi koottua yöjunaan ja Helsinkiin vaatimaan konkreettisia tekoja, sillä asia ei ole selkeä eikä kovin konkreettinen. Ja tämän asian puolesta pitäisi toimia vähintään yhtä aktiivisesti kuin työpaikkojen puolustamisen eteen tehtiin työtä!

 

Jokainen meistäkin voi vaikuttaa, sillä. jokainen teko lasketaan ja pienistä puroista syntyy iso virta, joskin on selvää, että varsinkin isojen teollisuusmaiden tulee kantaa oma vastuunsa ja toimia hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

 

Lisätietoja aiheesta löytyy mm. täältä: http://www.polttavakysymys.fi

Kategoria(t): Politiikka. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s