Kaarinatien kääntöpaikalla

Kaarinan kaava- ja rakennuslautakunta vieraili keskiviikkona Järveläntien pysäköintipaikalla Kaarinan Littoisissa. Kyseessä oli maastokäynti alueelle, jossa nykyisen Kaarinatien on kaavailtu kulkevan, mikäli tien kääntäminen hyväksytään ja hanke toteutuu. Mistä on siis kyse?

Tien ”kääntö” on osa suurempaa kantatie 40:n kehittämistä ja muuttamista nelikaistaiseksi. Lisäksi Liedon puolella olevien teollisuusalueiden liikennejärjestelyjä kehitetään paremmiksi. Yhtenä vaihtoehtona on esitetty mallia, jossa Kaarinatie ”käännettäisiin” ja suurin osa liikenteestä johdettaisiin ohikulkutielle uutta tielinjaa pitkin, osan matkasta tie kulkisi myös tunnelissa. Toki vanha Kaarinatie jäisi loppuosaltaan käyttöön, mutta suuri osa nykyisestä liikenteestä siirtyisi uudelle tieyhteydelle. Tämän on katsottu helpottavan ABC:n risteyksen ruuhkaisuutta sekä varsinkin ohikulkutien ja Liedon raja-alueiden liikenneyhteyksiä. Toisena vaihtoehtona on nykyisen risteysalueen kehittäminen ilman uusia tielinjauksia.

Eilen tapasimme maastokäynnillä alueen huolestuneita kuntalaisia, joiden kotien sekä virkistysalueiden läheltä tie on piirretty kulkevaksi. Asutuksen läheisyys, Littoistenjärven kosteikkoalue sekä metsäalueiden virkistyskäyttö ovat suurimmat syyt, joiden toivotaan merkitsevän päätöksenteossa tielinjausta vastaan. Lisäksi vastaanotimme yli 650 henkilön allekirjoittaman adressin, jossa vastustetaan tien kääntöä. Hyödyllinen tapaaminen, jossa saimme keskusteltua avoimesti kuntalaisia askarruttavista asioista.

Hienoa on, että kuntalaiset ovat aktiivisia ja avoimesti tuovat julki oman kantansa ja vielä riittävän ajoissa. Samoin tekee myös lautakunta, siis tuo julki oman kantansa, joka muodostetaan lähitulevaisuudessa. Lautakunnan käsittelystä päätöksenteko etenee sitten kaupunginhallituksen kautta valtuustoon päätettäväksi. Outoa on, että hanketta suunnitteleva Destia ei ole lukuisista pyynnöistä huolimatta toimittanut dokumentteja niitä pyytäneille kuntalaisille. Dokumentit ovat julkisia ja niistä löytyisi paljon lisäinformaatiota hankkeen perusteina käytetyistä laskelmista ja luontoselvityksistä. Toivottavasti tästä valtion yhtiöstä löytyy halua asiakaspalveluun, avoimuus toteutuu ja pyydetyt asiakirjat toimitetaan niitä pyytäneille tahoille.

Eilisen tutustumiskäynnin ja lukemieni selvitysten perusteella, en tule ehdotettua uutta tielinjausta kannattamaan nykyisen kaltaisena. Ja lautakuntamme puheenjohtajakin totesi, asiasta tuskin tullaan lautakunnassamme äänestämään, joten uskoisin päätöksen olevan yksimielisesti tielinjausta vastaan. Nyt vain odotamme, että Kaarinalta pyydetään hankkeesta lausuntoa, niin pääsemme lausumaan.

Kategoria(t): Politiikka. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s