Opiskelijoille lisää maksettavaa terveydenhuollosta?

Turun kaupunki tekee (jälleen) lyhytaikaisen säästöntavoittelun hinnalla kovia päätöksiä, josta maksetaan tulevaisuudessa paljon kovempi hinta. Ja tällä kertaa Turun noin 30 000 opiskelijaa ovat kohteena, kun tänään kokoontuva peruspalvelulautakunta esittää terveyskeskusmaksun ottamista käyttöön opiskelijoille. Toistaiseksi opiskelijat ovat olleet vapautettuna, monen muun ryhmän tavoin, tästä maksusta.

Opiskeluterveydenhuollon tilanne ei ole sama valtakunnallisesti, eikä ainakaan Turussa voida kehuskella palvelun kattavuudella ja tasa-arvoisuudella verrattuna ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluiden piirissä oleviin opiskelijoihin. YTHS-palvelut kattavat kaikki yliopisto-opiskelijat, jotka maksavat osana ylioppilaskuntien jäsenmaksua vuotuisen terveydenhuoltomaksun. Muut korkeakouluopiskelijat ovat kunnallisten palveluiden piirissä.

Eriarvoisuutta on niin palvelujen saatavuudessa kuin myös palvelumaksuissa, ja esimerkiksi mielenterveyspalveluiden sekä hammashoidon osalta opiskelijat ovat todella epätasa-arvoisessa asemassa. Mielestäni YTHS –mallin laajentaminen kaikille korkeakouluopiskelijoille olisi luonnollinen vaihtoehto, sillä onhan YTHS luotu aikanaan juuri korkeakouluopiskelijoiden käyttöön. Malli on luotu tosin aikana, jolloin korkeakouluja olivat vain yliopistot, mutta nyt tilanne on eri ja samanlaisessa elämäntilanteessa ovat myös AMK-opiskelijat. Eikö olisi luonnollista, että tälle yhteiskuntaryhmälle erikoistuneet työntekijät hoitaisivat korkeakouluopiskelijat jatkossakin?

Tasa-arvoinen palveluiden saatavuus on mielestäni sitä, että palvelujen tarjonta, saatavuus ja hinta ovat kaikilla opiskelijoilla samat palveluntarjoajasta riippumatta. Hoitomallilla ei ole väliä, kunhan se toimii. Jos opiskelupaikkakunnalla ei ole YTHS-toimipistettä, voidaan palvelu hankkia joltain muulta toimijalta, olkoon se sitten yksityinen tai kunnallinen palveluntarjoaja. Nyt eroa saatavuudessa on niin kaupunkien välillä kuin myös kaupungin sisällä toimivien eri korkeakouluyksiköidenkin kesken.

Toivottavasti Turun peruspalvelulautakunta uskaltaa muuttaa virkamiesvalmisteluna tehtyä päätösesitystä ja pitää voimassa päätöksen, jonka mukaan opiskelijat ovat vapautettuja terveyskeskusmaksusta myös tulevina vuosina!

Kategoria(t): Opiskelu, Politiikka. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Opiskelijoille lisää maksettavaa terveydenhuollosta?

  1. Lekuri sanoo:

    YTHS on aivan loistava järjestely.
    Mielestäni opintotuki pitäisi sitoa konkreettisesti tehtyihin opintoviikkoihin eikä opintotuen saamiselle pitäisi antaa takarajaa. Yhdeltä tutulta tytöltä loppui opintotuki, ja nyt hän myy itseään opintojensa rahoittamiseksi. Että näin.

    • kimmohollmen sanoo:

      Nimenomaan juuri näin. Opintotuki on vastikkeellista tukea, jonka saamiseksi tulee saada opintoviikkoja kasaan. YTHS on myös omasta mielestäni hyvä järjestelmä ja sen maksu tuleekin kerätä kaikilta opiskelijoilta, tosin senkin voisi kerätä osana opiskelua eikä niinkään ylioppilaskunnan jäsemaksua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s