Julkista hallintoa salaisilla päätöksillä

Päivittäisessä työssäni Turun ammattikorkekaoulun opiskelijakunta – TUOn pääsihteerinä seuraan aktiiviesti Turun kaupungin asioita. Ilmaisjakelulehti Aamuset julkaisi viime viikolla uutisen kaupungin johtavien viranhaltijoiden palkankorotuksista ja tätä aihetta käsittelee myös kirjoittamani blogikirjoitus Turun korkeakoulujen opiskelija- ja ylioppilaskuntien yhteisessä blogissa ”Kampukselta kajahtaa”. Yhteinen blogi on toteutettu yhteistyössä Turun sanomien kanssa. Blogiteksti on luettavissa alapuolella sekä myös Turun sanomien sivuilta: http://blogit.ts.fi/kampukselta-kajahtaa/2010/08/27/julkista-hallintoa-salaisilla-paatoksilla/

Julkista hallintoa salaisilla päätöksillä

Turussa on kohistu nyt kaksi päivää kaupunkilehti Aamusetin (25.8.2010) uutisoitua useiden kaupungin johtavien viranhaltijoiden roimista palkankorotuksista. Palkat nousivat 400 – 1500 euroa ja prosentuaalisesti jopa 17 prosenttia. Kohtuullinen korotus, joka ilmeisesti tuli yllättäen ja pyytämättä?

Turun kaupunki toimii myös Turun AMK:n ylläpitäjänä ja koulu on kamppaillut taloudellisten ongelmien kanssa jo useana vuotena, kun valtioavusta osa jää kaupungin kassaan eikä päädy AMK:n käyttöön. Ja AMK ei ole ainoa hallintokunta, jossa valtioapuja jää saamatta. Lisäksi viime vuoden talkoovapaat sekä lomautukset ovat varmasti vielä hyvin kaupungin henkilöstön muistissa. Tämänkin vuoden osalta kaupungin henkilöstölle on suositeltu talkoovapaiden pitämistä kaupungin taloudellisen tilanteen kohentamiseksi.

Vaikka nämä palkankorotukset eivät kaupungin budjetissa tai talouden tasapainottamisessa merkitsekään yhtään mitään, on toimintatapa sekä palkankorotusten ajankohta varsin kummallinen. Avoimuutta korostava, tai sitä ainakin kovin kaipaava, Turun kaupunginhallinto osoittautui jälleen todella suljetuksi sekä pienen piirin hallinnoimaksi. Palkankorotukset ovat tulleet suurelle osalle kaupungin päättäjistä täytenä yllätyksenä eikä niistä ole julkisuuteen uutisoitu mitään ennen kaupunkilehden tutkivaa journalismia.

Konsulttiyhtiön vuonna 2008 tekemän selvitysten mukaan palkat olivat yksityistä sektoria jäljessä ja nyt esille tulleet palkankorotukset on tehty tämän selvitystyön pohjalta. Vuodesta 2008 on maailman taloudellinen tilanne muuttunut radikaalisti ja yksityiseltä puolelta hävinnyt työpaikkoja huomattava määrä. Syksyllä käynnissä olevissa valtakunnallisissa palkkaneuvotteluissa on puhuttu yhden (1) prosentin korotuksista, ja osa toteutuneista sopimuksesta on jopa vielä noin puolet siitä. Puolen prosentin korotukset ovat kaukana 17 prosentin korotuksista!

Ymmärrettävämmäksi palkankorotukset tulisivat vielä siinäkin tapauksessa, että kaupunki olisi kohdannut rekrytointivaikeuksia eikä päteviä työntekijöitä saataisi tarjolla olevalla palkalla sekä muilla eduilla. Tästäkään ei ole nyt kyse, sillä halukkaita työntekijöitä on jokaiseen paikkaan ollut ja kaupunki on päässyt valitsemaan parhaimmat kandidaatit.

Toivon, että Turun kaupungin, ja varsinkin AMK:n henkilöstö, jaksaa tästä uutisesta huolimatta jatkaa motivoituneina omissa tehtävissään. Seuraavaksi palkankorotukset ulotetaan seuraavalle tasolle ja ehkäpä jonain vuotena huomataan tarkastaa myös “ruohonjuuritason” työntekijöiden palkkausta.

Uuden lukuvuoden kynnyksellä,

Kimmo Hollmén

pääsihteeri
Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta – TUO

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s